כיצד למנוע סכסוכים בעסק המשפחתי

מניעת סכסוך בעסק משפחתי

כיצד למנוע סכסוכים בעסק המשפחתי

סכסוכים בעסק משפחתי הם בלתי נמנעים, מי שלא מטפל בבעיות מראש הורס לעצמו את העסקו!!

לחברה משפחתית יתרונות רבים : בני המשפחה לרוב מחוייבים לעסק המשפחתי, העסק המשפחתי מאפשר לבני המשפחה לשלוט בגורל ובקריירה שלהם, לדאוג לפרנסת המשפחה, מאפשר לבני המשפחה להתנסות בתחומים רבים בעבודתם, להשקיע לטווח ארוך בעסק המשפחתי ועוד.

הקושי בעסק משפחתי הוא השילוב של עסק ומשפחה על כל המשתמע מכך: שילוב של אהבה וכסף, קריירה וכוח, החלטות אישיות והחלטות עסקיות ובני המשפחה שנדרשים לקיים מערכות יחסים תקינות לאורך זמן.

לכן, עסקים משפחתיים נמצאים בסיכון גבוה למלחמה וסכסוכים פנימיים, כשהאמוציות משתוללות בין בני המשפחה, העסק המשפחתי יכול לההרס בקלות.

לאורך השנים, כל אחד מאיתנו ראה טרגדיות שבה אימפריות עסקיות של משפחות עשירות נקלעו לסכסוכים שהובילו להתפרקות החברה המשפחתית ולהחרבת היחסים בין בני המשפחה, בני משפחה שמנהלים מאבקים משפטיים מרירים לאורך שנים.

הלקח המרכזי מהסכסוכים האלו, הוא ההכרח לעשות סדר בחברה המשפחתית, לקבוע כללים מראש, לנהל את רגשות בני המשפחה ולבנות שאיפות חדשות.

הרעיון המרכזי העומד בבסיס המאמר הזה הוא שבמקום לראות את המלחמות המשפחתיות כבעיה שיש לפתור, יש להתייחס למלחמות המשפחתיות כסיכון אותו ניתן למנוע.

הקושי המרכזי בעסקים משפחתיים

רוב הסכסוכים בעסקים משפחתיים נגרמים בגלל שבעלי עסקים משפחתיים מרגישים שהצרכים שלהם אינם מסופקים ולא בגלל ביצועים עסקיים גרועים. קונפליקטים אלו מתעוררים בנושאים שונים כגון בחירת המנהיג העתידי לעסק, העסקת בני משפחה נוספים, ביצועי בני המשפחה העובדים בעסק וקביעת רמות התגמול שלהם ועוד. הצורך בהגעה להסכמות בנושאים אלו ועוד בין בני המשפחה היא המפתח להישרדות של העסק והמשפחה. הסיבה העיקרית לקונפליקטים הללו היא תקשורת לקויה בין בני המשפחה. לכל אחד מבני המשפחה יש תחומי עניין שונים, יכולות שונות ויתרונות מסויימים, הבדלים אלה באישיות, בתפקידים ובידע של העסק מעוררים קשיים לעיתים ומקרים חוזרים של חוסר תקשורת בין בני המשפחה מובילים לחוסר אמון בין בני המשפחה.

דרכים למניעת סכסוכים בעסק המשפחתי

בעוד שעסקים משפחתיים חשופים לסכסוכים, אנו רואים גם דוגמאות לעסקים משפחתיים רב-דוריים מצליחים. בואו נבין איך הם מתמודדים עם הנושא הנ"ל.

ראשית, הם מקבלים שלבני המשפחה צרכים, שאיפות, דעות והשקפות חיים שונות. למעשה, הם מטפחים תקשורת ומינוף חוזקות של כל אחד מבני המשפחה עבור המשפחה והעסק.

שנית, ליזום שיחות בין בני המשפחה, באמצעות שיחות (במינון הנכון) יגבר האמון, בני המשפחה יבינו הצרכים אחד של השני, משפחות רבות נעזרות במגשר מקצועי כדי לקיים השיחות באופן יעיל.

שלישית, אמנה משפחתית, בני המשפחה צריכים לעשות מאמץ להגיע להסכמות כתובות במסמך משפטי מחייב על כל מה שרק ניתן, ומה שלא ניתן להגיע להסכמות, פשוט מניחים בצד. באמצעות הגעה להסכמות מראש, נמנעות מחלוקות עתידיות.

במקרים שבהם הסכסוך כבר התחיל, האפשרות הטובה ביותר כרגע היא לשבת ולדון בנושא ולהגיע לפתרון, אם יש צורך, השתמשו במגשרים מקצועיים, הם יכולים לחסוך לכם הרבה כסף וזמן.

לפיכך, עסקים משפחתיים חייבים לזהות את הבעיות הקיימות שלהם או בעיות עתידיות שהם יצטרכו להתמודד איתם ולהתחיל לטפל בהם.

לסיכום, האמצעים העיקריים למניעת סכסוך בעסקים משפחתיים הם:

(1) קבל את ההבדלים בין בני המשפחה, מנף את החוזקות של כל אחד מבני המשפחה, בצע חלוקת תפקידים ותכנן מראש את עתיד המשפחה והעסק,

(2) קיים שיחות יזומות כדי להגביר את האמון ולהבין את צרכי בני המשפחה.

(3) אמנה משפחתית- הגעה להסכמות מראש היא כלי הכרחי במניעת סכסוכים עתידיים.

(4) אם כבר הגעת לסכסכוך, עשה לעצמך ולבני משפחתך טובה ולכל הפחות תנסה גישור.

לייעוץ ראשוני ללא עלות

עורך דין שלו טסה

אני כאן ללוות אתכם בתהליך המשפטי במקצועיות נחישות ואמפטיה.

צרו קשר בנייד: 050-6499921
או השאירו פרטים בטופס ונחזור אליך בהקדם האפשרי.